среда, 22 декабря 2010 г.

Собанський - нумізмат

                                              Аліна Макогонюк, ЗОШ І-ІІІ ст. с.Заозерне
Я родом з села Василівка Тульчинського району. Моє село знаходиться на відстані 25 км від Тульчина.
Село Василівка недавно святкувало 400-річчя. Мені цікава його історія. Постійно знаходяться цікаві історичні факти та цікаві люди. Сьогодні я хочу поділитися своєю знахідкою про відому людину, яка народилася в нашому селі Василівка.
Це Собанський Казімеж – нумізмат та власник унікальної колекції старовинних монет. Колекція Собанського, за реєстром 1910 року, нараховувала біля 9 тисяч позицій.
Народився 14 грудня 1859 року у Василівні Брацлавського повіту.  Навчався у Варшаві. У той час зацікавився нумізматикою: знайомився з приватними нумізматичними колекціями та літературою в тій тематиці.
Крім нумізматичної колекції, мав цінне зібрання книг і творів мистецтва, передусім картин і старовинних меблів.
У 1907 році перебував на лікуванні в Єгипті. Помер 11 лютого 1909 року у Варшаві.
Це декілька біографічних даних про нашого земляка Собанського. Рід Собанських поріднився з родом Потоцьких з Тульчина. Крім рідства, їх поєднувала купівля та продаж земель навколо Василівки. Тому ця тема мені цікава і важлива. А на завершення я хочу розповісти про значення колекції Собанського на сьогоднішній день.
За декілька місяців перед смертю Собанський написав заповіт, в якому колекцію монет і нумізматичну бібліотеку записав уряду Варшави для Національного музею, а на комплектування та утримання колекції призначив річну оплату. Унаслідок І світової війни 1914 року зібрання Собанського потрапили до музею лише після 1920 року. Під час ІІ-ї світової війни частина була пограбована.
Але не дивлячись на всі події 20-го століття, колекція Собанського і по сьогоднішній становить основу теперішніх зібрань польських монет у Національному музеї у Варшаві. А одна з зал відділу монет і медалей того музею носить ім’я Собанського. Я дуже вдячна Вікторії Колесник за її словник "Відомі поляки в історії Вінниччини" . Адже саме там я знайщла таку корисну інформацію.

1 комментарий:

  1. The Best 20 Casino Slots in San Francisco
    San Francisco is a good place to stay 군산 출장마사지 and play. There's 경주 출장안마 so 이천 출장마사지 many great slots and table games available 창원 출장샵 right from the 속초 출장마사지 front door and

    ОтветитьУдалить