среда, 22 декабря 2010 г.

Шотландія і Тульчин. Зв'язок крізь віки

                                 Вікторія Печарчук, ЗОШ І-ІІІ ст. м. Тульчин
Минув рік як не стало нашого Тульчинського краєзнавця Віктора Андрійовича Святелика, а спогади про наші уроки, в мене будуть жити все моє життя.
Однією з останніх тем, які ми сумісно розглядали, була тема перебування шотландського художника Вільяма Алана в Тульчині. А саме головне будь який малюнок чи зображення Тульчина чи палацу Потоцьких тих часів.
Матеріалу по даному факту, як виявляється дуже мало. Проте у Віктора Андрійовича Святелика була цікава методика пошуку. Він крім готового матеріалу, намагався знайти ту людину, в тій країні, що займається цією темою. Саме він відшукав електрону адресу шотландського професора університету Джеремі Говард. Який займався темою: «Перебування і творчість Вільяма Алана в Україні і зокрема на Поділлі». Яким було наше здивування, коли нам відповів професор з Шотландії і надав певну інформацію.
Головним джерелом в нашому пошуку залишились спогади французького мандрівника Де Лагарда, який відвідав Україні і наш Тульчин у 1811 році. Тобто перед війною Росії з Наполеоном. За спогадами француза життя в палаці Потоцьких було бурхливим та веселим. Наприклад ранок в палаці починався в 12 годин дня. Гості збирались в бічній галереї і сідали за стіл тільки коли входила графиня Софія з дітьми. За столом обговорювались не важливі питання, а наприклад як будуть проводити час після вечері. О 6-ій вечора збирались в великій залі і на каретах та екіпажах виїжджали в парк «Хороше». Сама графиня їздила верхи. Діти були під постійною опікою вихователя та Аббата Шалантова. І от після прогулянки, всі збираються в палаці: на дивані силить графиня Софія Потоцька, її оточують дами та гості. Аббат грає в шахи. Діти читають, а молодші граються в кутку. Хтось грає в більярд. Аллан Вільям, живописець-шотландець, робить гарні ескізи в альбом…
Що то за альбом???  Який його об’єм??? Де ті малюнки???  Все це надто цікаво, щоб не звернути увагу. Бо наприклад Аллана під час перебування в Тульчині порівнювали з Рафаелем.
Щоб побачити хоча б одну роботу Аллана, мені допоміг Владислав Вігуржинський. Він вказав, що в експозиції нашого краєзнавчого музею виставлено сімейний портрет родини Потоцьких. Ось вона на фото. А ще він також знайшов ще один пейзаж роботи Аллана в фондах Наукової бібліотеки ім.Стефаника. На ній зображено куточок Тульчинського парку «Хороше». На цьому моя тема не припинила пошук матеріалу стосовно Вільяма Аллана. Для мене важливим є той факт, що через 200 років Тульчин продовжує налагоджувати зв’язки з такою далекою країною, як Шотландія. Велика допомога мережі інтернет в цьому «містку», а саме головне допомога мого вчителя Віктора Андрійовича Святелика.

Комментариев нет:

Отправить комментарий