четверг, 23 декабря 2010 г.

Наполеон Орда і Тульчинщина

            Кравченко Анастасія, ЗОШ І-ІІІ ст. смт. Кирнасівка
(11 лютого 1807 — †26 квітня 1883) — білоруський та польський літератор, композитор, музикант, художник.
У 1872 р. почав реалізувати справу всього життя. Під час щорічних літніх подорожей малював визначні місця. У 18721874 рр. відвідав Волинь, Поділля та інші землі України. Треба відзначити, що малював Наполеон Орда з великою, майже фотографічною точністю.
А наш Тульчинський край Орда також замалював. Дуже цікаві роботи збереглись до наших днів по Тульчину.  А саме маєток та палац графа Станіслава Потоцького. І наприклад на ній художник зобразив палац та галявину, в центрі якої розташований підмурок. На цьому підмурку колись красувалось мармурове підгруддя Софії Потоцької.  Також унікальним є зображення парку “ХОРОШЕ”.
Мені цікавим виявилась знахідка зображення села Печера. Кам’яні пороги Південного Бугу, палац Потоцьких, та печерська старовинна церква. 
Цікавий малюнок Шпиківського палацу Свейковських та річки Шпиківка.
Унікальним, особисто мені, виявляється малюнок мого селища – Кирнасівка.
                                            На ній Наполеон Орда зобразив колишній маєток Северина Дрогойовського та його дружини Собанської. На малюнку видно сам будинок, веранду, прибудови, галявина та під’їзд до маєтку. Малюнок датовано 19 серпням. Оригінал малюнку зберігається в Національному музеї м.Краків, Польща.

Комментариев нет:

Отправить комментарий